Rena produkter renar miljön

Inte bara i efterhand
Miljörening är inte bara en process som sker i efterhand, utan även i förebyggande syfte. Det innebär att begreppet miljörening inte bara omfattar sådant som avloppsvatten, husfasader och värmeenergi utan också målarfärg, tegel och papper med mera. Alla produkter och material som används i vardagen och lite därtill kommer att stötas och slitas och därmed släpper de ifrån sig partiklar ut i den fria luften. Detta är inget som syns för det blotta ögat, men efter många sådana slitningar i led kommer miljön så småningom att påverkas på ett eller annat sätt.

Målarfärg
Målarfärg är nog det mest allmänhetsanpassade exemplet på förebyggande miljörening. I tv-reklamer och ur säljarens mun kommer ofta och gärna rader av fakta om vilka skonsamma ämnen färgen sägs innehålla. Detta har inom området till och med kommit att bli en försäljningsmetod. Det är inte bara den snyggaste, utan också den ”vänligaste” färgen som säljer allra bäst.

Förpacka rent
Veckovis besöker varje familj en matvaruaffär. Veckovis inhandlas varor i förpackningar, varor som skall ätas av familjen. Dessa varor måste ju då bevaras hälsosamma, och här är kraven ännu högre än när det gäller målarfärg, just eftersom det som kommit i kontakt med det som skall ätas. Varje förpackning – påse, kartong, låda osv – som kommer i kontakt med mat eller dricka av något slag får självklart inte innehålla kemikalier som kan skada födan eller kunden. Ofta är just detta orsaken till återkallelse av vissa matvaror.