Emballage som ger säkrare transporter

När något behöver förpackas och ligga stadigt en längre tid är det emballage som är lösningen. Det finns i olika varianter och vilken typ av förpackningsmaterial som behövs beror på vad det är som ska förpackas.

Kartonger och lådor för försändelser och packning

Emballage kan till exempel bestå av kartonger. Att emballera är just att paketera, så kartongemballage kan vara allt ifrån själva boxen som föremålen förpackas i och wellpapp som sätts runt porslin och annat ömtåligt för att skydda det från stötar. Exempel på emballage i kartong är flyttlådor, papptuber och wellpapprullar.

Kartong för transport

Om det handlar om försändelser via posten finns speciellt framtaget emballage för det ändamålet. Speciellt om man bara vill skicka något litet är inte kartonger det ultimata, utan det kan snarare vara vadderade påsar, kartongpåsar eller kuvert i wellpapp som är det bästa alternativet. Glöm inte att det även finns emballage för CD–skivor, påsar för tyg och starka omslag till böcker och kartonger.

Ta hand om ömtåliga produkter med emballage i plast

Den som ska skicka eller paketera något extra ömtåligt kan behöva komplettera kartongen. Istället för att fylla och stoppa lådan med mer kartong för att hålla föremålen stilla kan man göra det med bubbelplast eller skumplast. Materialen är mjukare och ger ett bättre skydd mot stötar. De kan också användas i stabiliseringssyfte. Bubbelplast är bra att linda in produkter i, för att skydda dem från att gå sönder.

Skumplast används bland annat som emballage när elektroniska saker, såsom datorer, skickas. Vid transport av porslin är skumplast liksom bubbelplast ett bra kompletterande emballage till den wellpapp föremålet rullas in i, både som extra skydd under wellpappen runt själva produkten, men också i kartongen produkten skickas. Då används ofta söndersmulad eller bitar av skumplast som emballage för att hålla det inrullade föremålet på plats inuti kartongen. Det finns även packchips, som nästan bara består av luft men gör underlaget mjukare för produkten som skickas eller packas. Ett annat alternativ för kompletterande skydd är packmaterial frigolit, som både är tillräckligt mjukt för att inte skada produkten och tillräckligt hårt för att stå emot stötar. En fördel med emballage plast är att det är vattentätt och därmed skyddar produkterna på fler än ett sätt.

Tänk dock på att skaffa ekologiskt, nedbrytningsbart emballage, om du behöver komplettera med plast. Kartong är återvinningsbart, men emballage i plast är inte alltid det.